گوجه يا گوجه سبز نام درختي است از تيرهٔ گل سرخيان كه ميوهٔ آن كوچك و آبدار، داراي پوست نازك به رنگ سبز يا سرخ و يك هستهٔ سخت است. آلوچه نوع كوچكتر گوجه سبز و ترش تر از آن است. بر پايهٔ نوشتههاي قديمي، نژاد اين گياه قدمت ۲۰۰۰ ساله دارد و چينيها اولين كساني بودند كه به كشت آن اقدام كردند. گفته ميشود كه اين گياه از طريق سوريه يا ايران به يونان آورده شدهاست.
درختان گوجه سبز در نواحي معتدل بهترين رشد را دارند و در آب و هواي ملايم به رنگهاي ارغواني، قرمز، نارنجي، زرد و سبز روشن در ميآيند. آب و هواي سرد باعث ايجاد رنگ قهوهاي و ظاهر نامطلوب ميوهٔ گوجه سبز ميشود. اين ميوه به سرعت ميرسد و مدت نگهداري آن در يخچال ۴ روز است. گوجه سبز به صورت تازه و پخته در خورشها مصرف ميشود. اين ميوه غني از ويتامين C، اسيد ماليك، اسيد سيتريك است. مصرف زياده از حد گوجه سبز باعث نفخ معده ميشود. اين ميوه طعمي ترش دارد و سفت و ترد است و در ميان ايرانيان اغلب با نمك به عنوان تنقلات مصرف ميشود. درخت اين ميوه در بيشتر نواحي ايران بخصوص شمال غربي ايران تكثير و برداشت ميشود گوجه سبز اصلاح شده از نوع بادامي در شهر سردرود از رونق زيادي برخوردار است.
فصل بهار با نوبرانههاي گوجه سبز همراه است، گرچه قيمت آن گران است اما متخصصان تغذيه بر اين عقيدهاند كه گوجه سبز افزون بر طعم خوشمزه، ارزش غذايي هم دارد. گوجهسبز به صورت تازه و پخته درخورشها مصرف ميشود.
اين ميوه غني از ويتامين C، اسيدماليك و اسيد سيتريك است، اما توجه داشته باشيد مصرف زياده از حد گوجه سبز باعث نفخ معده ميشود.
ارزش غذايي 100 گرم گوجه سبز
كربوهيدرات 8.51 گرم، چربي 2.84 گرم، پروتئين 1.6 گرم، فيبر خام 0.5 درصد.
با مصرف 100گرم گوجه سبز، 5 درصد ويتامين آ، 2.1 درصد ويتامين ب 1 (تيامين)، 1.9 درصد ويتامين ب 2(ريبوفلاوين)، 2.8 درصد نياسين، 13 درصد ويتامين ث، 5.1 درصد كلسيم، 2.2 درصدفسفر، 5 درصدآهن و 3.6 درصد پتاسيم مورد نياز در روز تامين ميشود.
خواص گوجه سبز : برخي گياه شناسان معتقدند مصرف گوجهسبز براي بهبود طعم دهان مفيد است. از خواص گوجه سبز ، خاصيت مسهلي آن است كه بخوبي شناخته شده است. همچنين اثرات منحصر به فرد آن شامل كاهش فشارخون و چربي خون، حذف رسوبات از خون و تنظيم عملكرد معدهاي – رودهاي است.
از خواص گوجه سبز اين است كه باعث تعادل اسيد و باز در جريان خون ميشود، از اين رو ميتواند در درمان حالت اسيدي خون مفيد باشد. اين ميوه اثرات قابلتوجهي در جلوگيري از بيماريهايي مانند چربي خون بالا، پيري سلول وسرطان دارد. اسيد بنزوئيك، تركيبي است كه خاصيت ضد ميكروبي دارد. اين ماده به طور طبيعي در گوجه سبز وجود دارد.
همچنين، بعضي از تحقيقات بيانگر خاصيت ضدقارچي و ضدباكتريايي اين ميوه هستند. مطالعات نشان ميدهد كه اين ميوه ميتواند در درمان تومورها موثر باشد. همچنين بهدليل وجود اسيد اسكوربيك (ويتامين ث)، براي افراد مبتلا به نقرس توصيه ميشود.
- چهارشنبه ۲۰ مرداد ۹۵ | ۱۶:۳۴
- ۵ بازديد
- ۰ نظر