عناب درختچهاي است متوسط كه ارتفاع آن تا ۱۰ متر نيز ميرسد. عناب بومي مناطق گرمسير بوده و برگهاي كوچك سبزرنگ، بدون كرك و تخممرغي شكل آن در زمستان ميريزد. ميوهٔ زيتوني شكل عناب كه داراي خواص دارويي بسيار زيادي ميباشد در ابتدا سبز بوده و پس از رسيدن به رنگ قرمز درآمده و چروك ميخورد.
عناب را «خرماي قرمز» و «خرماي چيني» نيز مينامند.
در بريتانيا عناب را به صورت خشكشده و يا به صورت آبنباتهاي طعمدار همراه با چاي عصر ميل مينمايند. در كره، چين و تايوان، شربت شيرين ميوه عناب را مورد استفاده قرار ميدهند. در برخي مناطق از عناب براي تهيهٔ سركه استفاده ميشود و در آفريقا از آن كيك درست ميكنند. عناب كنسرو شده و چاي با طعم عناب نيز در جهان استفاده ميشود اما در ايران، پاكستان و هندوستان، عناب را بيشتر به صورت خشك شده استفاده مينمايند.
اين ميوه منبع خوبي از ويتامين C و حاوي مقادير قابل ملاحظهاي مواد معدني است. همچنين داراي پروتئين، كربوهيدرات و مواد معدني كلسيم، فسفر، آهن، كاروتن، تيامين، ريبوفلاوين، نياسين و فلور ميباشد. در ضمن حاوي پكتين (به عنوان كلسيم پكتات) به عنوان فيبر محلول مؤثر در كاهش چربي و قند خون است. محتواي چربي كل ميوه عناب بسيار كم است. نسبت اسيدهاي چرب اشباع نشده به كل چربي در ميوه عناب بالا است.
خواص عناب براي دستگاه گوارش
عناب در زمان ابتلا به اسهال ميتواند حركات مربوط به دستگاه گوارش را كاهش دهد. مخلوط را با نمك و فلفل به عنوان هضم كننده مصرف كنيد. ميوه خشك رسيده به عنوان ملين ميباشد. حتي تأثير آن براي كمك به درمان يبوست با مطالعات باليني مختلف به اثبات رسيده است و به تمام افرادي كه از يبوست رنج ميبرند توصيه ميشود هر روز صبح يك تكه زنجبيل تازه و چند دانه عناب را در يك ليوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقيقه اين نوشيدني را ميل كنند. عناب تقويتكننده دستگاه گوارش است و مطالعات باليني، تأثيرات آن براي رفع مشكلات مختلف گوارش را نشان داده است. مصرف عناب به هضم غذا كمك كرده و در جلوگيري از نفخ موثر است.
خواص عناب براي حفاظت از كبد
مصرف عناب به طور معنيداري سطوح آنزيمهاي كبدي را كاهش ميدهد. اين آنزيمها نشانگر آسيب بافتي هستند.
يافتههاي بافت شناسي نشان ميدهند كه اين ميوه اثرات محافظتي در برابر بيماريهاي كبدي دارد. عناب در درمان كبد چرب نيز مفيد است.
خواص آنتياكسيداني و ضدالتهابي عناب
عصاره آن موجب مهار اثر راديكالهاي آزاد (به عنوان عامل افزايش التهاب) ميگردد. حاوي آنتياكسيدانهاي طبيعي چون ويتامين C، كاروتنوئيدها و فلاوونوئيد است. همچنين موجب تقويت سيستم ايمني ميشود.
خواص عناب و قند خون
تركيبات اتري موجود در آن عامل مهار كنندهاي در افزايش قند خون است. همچنين مقادير پارامترهاي بيوشيميايي مانند قند خون، اوره، كراتينين، كلسترول سرم، تريگليسيريد سرم، HDL، LDL، هموگلوبين و هموگلوبين گليكوزيله را به طور قابل توجهي به سطح نرمال نزديك ميكند.
خواص عناب و سرماخوردگي
در طب سنتي ايران نيز مصرف جوشانده عناب براي درمان سرفه، سرماخوردگي و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسيار توصيه شده است. چاي عناب در شرق آسيا يك نوشيدني بسيار گوارا محسوب ميشود كه به جلوگيري از سرماخوردگي نيز كمك ميكند. اگر دچار سرماخوردگي شدهايد و از خشكي سينه و سرفه رنج ميبريد، عناب داروي گياهي مناسب و كارآمدي است. عناب داراي لعاب فراوان، پروتئين، مواد قندي و مقدار زيادي ويتامين C است. عناب به دليل داشتن لعاب زياد، نرم كننده سينه و ضد سرفه است.
جوشانده عناب گرفتگي صدا را برطرف ميكند. به علاوه آسم و تنگي نفس را برطرف ميكند. براي تهيه جوشانده عناب 50 گرم عناب را در يك ليتر آب ريخته و بجوشانيد تا حجم آن دو سوم شود.
خواص ديگر عناب
* در كم فشاري خون و نازايي مفيد است.
* خواص عناب براي آرامش بخشي : عناب آرامشبخش و ضد بد خلقي بوده و در طب سنتي چين و كره از آن به عنوان دارويي كه سبب كاهش اضطراب ميشود و تقويت كننده معده و طحال و سيستم گوارشي است استفاده ميكنند.
* خاصيت ضد ميكروبي دارد.
* چاي عناب داراي ماده ضد سرطاني ساپونينز است. اين چاي باعث ترميم بافتهاي آسيب ديده و تقويت عضلات ميشود.
* استفاده از مغز ميوه در زخمها و بريدگيها سبب سرعت بخشيدن به بهبود آنها ميشود.
* خواص عناب براي دندان : به دليل محتواي فلور در استحكام دندانها موثر است.
خواص دارويي عناب
عناب ميوه اي با طبع معتدل و مرطوب است. براي جلو گيري از التهاب و آبريزش بيني توصيه ميشود. استفاده از آن باعث تصفيه و توليد خون ميشود و براي رفع خارش بدن بسيار موثر بوده. عناب تب بر است. همچينين جوشانده عناب براي كساني كه بواسير دارند بسيار مفيد است.
1. كساني كه فشار خون آنها بالاست 50 گرم زرشك + 50 گرم عناب را خوب نرم كرده هسته عنابها را جدا كرده با پودر زرشك مخلوط كرده بعد از هر غذا يك قاشق مرباخوري ميل كنند.
2. كساني كه سردرد يا سرگيجه دارند به مدت 14 روز ، روزي 5 دانه عناب ميل كنند.
3. براي درمان كهير و خارش هاي پوستي 10 تا 50 عدد عناب (بستگي به سن فرد و شدت بيماري آن دارد) كمي كوبيده در آب جوشانده صاف نموده صبح ناشتا ميل شود.
4. آنهايي كه مبتلا به ورم كيسه صفرا ميباشند عناب را خيس كرده صاف نموده صبح ناشتا ميل كنند. (10 دانه در يك استكان آب)
5. كساني كه كمر درد دارند به مدت 7 روز، روزي ده دانه عناب ابتدا مكيده سپس ميل كنند.
6. شربت عناب براي حصبه، درد سينه، سرفه و فشار خون مفيد ميباشد. طرز تهيه شربت عناب: 200 گرم عناب در يك ليتر آب پخته سپس دانههاي آن را گرفته با 750 گرم شكر مخلوط نموده بپزيد تا شربت شود.
7. خاكستر درخت عناب و سركه را به صورت ضماد ميتوان روي جراحت مارگزيده گذاشت.
8.عناب براي سردردهاي ناشي از صفرا مفيد ميباشد. طرز تهيه : هليله زرد + هليله كابلي + تمر هندي + عناب + بنفشه + سپستان + تخم خيار. از هركدام 5 گرم در يك ليتر آب به مدت 10 دقيقه جوشانده صاف كنيد و روزي سه فنجان ميل كنيد.
9.از خواص عناب اين است كه دفع كننده بلغم است.
10. زياده روي در خوردن عناب باعث كم شدن شهوت و غرايز جنسي ميشود.
11.كساني كه زخم معده و ورم روده دارند عناب را با هسته سائيده بعد از غذا يك قاشق چاي خوري ميل كنند.
12. برگ خشك عناب جهت درمان زخمهاي خورهاي مفيد است بدين صورت كه گرد برگ درخت عناب را روي زخم بپاشيد.
13. عناب كاهش دهنده حرارت بدن است.
14. شستشودهنده سلولهاي مغزي است.
15. كاهش دهنده چربي خون است.
16. از خواص عناب اين است كه مقوي مغز است.
17. كساني كه قند دارند روزي 5 دانه عناب بخورند.
18. كساني كه سنگ كيسه صفرا دارند عرق بيدمشك و عرق كاسني را از هر كدام 100 گرم و 50 گرم عناب را در آنها خيس نموده سپس صاف كنند روزي 3 بار هر بار 2 قاشق غذا خوري قبل از غذا ميل كنند.
19. يك شربت خوب مخصوص سرفه و سينه درد و خلط آور و ملين: عناب + انجير + كشمش + خرما از هر كدام 50 گرم در يك ليتر آب جوشانده صاف نموده روزي 3 فنجان ميل شود.
20. عناب براي تصلب شرائين مفيد ميباشد.
21.براي سرعت بخشيدن در ترميم شكستگي استخوان از ضماد برگ درخت عناب استفاده كنيد.
22. كساني كه زخم روده و اثني عشر دارند در طول روز 5 دانه عناب آهسته مكيده بعد از اينكه كاملا نرم شد جويده ميل كنند.
23. براي درمان خارش پوست 50 عدد عناب را با يك ليوان آب جوشانده صاف كرده، صبح ناشتا با سكنجبين مخلوط نموده ميل شود. عناب خشك شده را با عسل مخلوط كرده در محل خارش و كهير بماليد.
24. از برگهاي عناب بصورت ضماد ميتوان در محل گزش عقرب گذاشت.
25. هسته عناب خوابآور و مخدر است.
26. باد دماغ بيماري است كه مانع تنفس ميشود. عناب را بسوزانيد و دود آن را بالا بكشيد از طريق بيني.
27. براي درمان دندان درد سائيده عناب را در محل كرم خوردگي دندان بگذاريد.
28. كودكاني كه زرد زخم ميگيرند روزانه 5 دانه عناب به مدت يك هفته به آنها بدهيد بجوند و آهسته بخورند. (سن كودك كمتر از 8 سال نباشد)
29. جهت مخملك عناب و ترنجبين را بجوشانيد و به مدت يك هفته كم كم به كودك بدهيد.
30. براي سردردهاي ناشي از سوء هاضمه عناب + بنفشه + گل پنيرك جوشانده با ترنجبين شيرين كنيد ميل نماييد.
31. دو عدد عناب ابتدا ميل شود سپس بعد از چند دقيقه يك عدد گلابي بخورند. اين تقويت كننده قلب است.
32. براي درمان يرقان عناب + گل بنفشه + ترنجبين + شيرخشت را به مقدار مساوي مخلوط كنيد سپس با آب هندوانه ميل نماييد. اين دارو براي درمان يرقان بسيار مفيد است.
33. خوردن عناب بيماري پوستي گال يا جرب را كاهش ميدهد روزانه چند دانه ميل كنيد.
34. 20 تا 30 عدد عناب را در شير خيس نموده صبح ناشتا با شير ميل كنيد اين دارو براي فشار خون بسيار مفيد ميباشد.
35. خواص عناب براي سنگ مثانه : اگر سنگ مثانه داريد 30 عدد عناب را در يك ليوان آب شب خيس كرده صبح ناشتا ميل كنيد به مدت هفت روز.
36. براي درمان سردرد 30 عدد عناب + 5 گرم تخم گشنيز در يك ليوان آب جوش دم كرده صبح ناشتا ميل شود.
37. عناب براي باد سرخ مفيد است (باد سرخ بيماري است كه به وسيله شيرگاو نجوشيده در انسان ايجاد مي شود ابتدا در يك نقطه بدن خارش شروع ميشود و كم كم قرمز و متورم و داغ و گرم مي شود و روزهاي بعد ميتركد و زردآب از آن خارج ميشود) عناب را دم كرده آب آن را بخوريد و تفاله آن را روي زخم بگذاريد.
- جمعه ۱۵ مرداد ۹۵ | ۱۷:۱۷
- ۶ بازديد
- ۰ نظر