دارچين نوعي ادويه است .
درختچه دارچين درختي است كوچك، هميشه سبز، به ارتفاع ۵ تا ۷ متر كه از تمام قسمتهاي آن بويي مطبوع استشمام ميشود . گلهاي آن در فاصله ماههاي بهمن تا اوايل فروردين ظاهر ميشود. برگ اين درخت سبز سير و داراي گلهايي به رنگ سفيد است. دارچين بومي سريلانكا و جنوب هند است و پوست درختچه آن بعنوان ادويه بكار ميرود. در قرون وسطي دارچين براي درمان سرفه، ورم مفاصل و گلودرد استفاده ميشد. تحقيقات جديد نيز بر خواص و فوايد پزشكي دارچين تاكيد دارند .
در هر 100 گرم پودر دارچين موارد زير وجود دارد :
آب ۱۰ گرم
پروتئين ۴ گرم
چربي ۱٫۲ گرم
قند ۲٫۲ گرم
انرژي ۲۴۷ كيلوكالري
كلسيم ۱ گرم
موارد مصرف دارچين
دارچين در بيشتر كشورها به عنوان ادويه، چاشني غذا و شيرينيها مصرف ميشود. در ايران كاربرد زيادي در قناديها به صورت عصاره، اسانس و گَرد دارد. گَرد ِ دارچين در تزئين شُله زرد و حليم به ويژه غذاي نذري استفاده ميشود.
ميزان مصرف دارچين
بعضي از محققان مصرف روزانه 2 تا 4 گرم پودر دارچين را توصيه مينمايند و بعضي ديگر معتقدند اين مقدار بايد بين 1 تا 6 گرم دارچين باشد، با اينحال توجه داشته باشيد مصرف بيش از اندازه دارچين ميتواند مسموم كننده باشد.
دارچين يكي از مواد غذايي و چاشنيهاي قديمي و معروف است كه به دليل طعم و عطر مطبوعش، در غذاهاي ما ايرانيها نيز بسيار استفاده ميشود اما اين ماده غذايي علاوه بر طعم و عطر، خواص زياد ديگري هم دارد و به همين دليل براي درمان بسياري از مشكلات و اختلالات جسمي به كار برده ميشود.
اين ماده غذايي سرشار از مواد معدني مورد نياز بدن از جمله منگنز، آهن و كلسيم و همچنين فيبر ميباشد. در ادامه به 12 مورد از اين خواص اشاره ميكنيم :
خواص دارچين براي پيشگيري از آلزايمر
دارچين فعاليت مغز را افزايش ميدهد، از اينرو براي تقويت اين عضو ميتوان از آن استفاده كرد. با داشتن اين خاصيت، خوردن دارچين به منظور از بين بردن فشارهاي عصبي و پيشگيري در مورد از دست دادن حافظه كارساز است.
پزشكان به تازگي دريافتهاند كه نوعي تركيب موجود در چوب دارچين موسوم به «CEppt» ميتواند كليد اصلي پيشگيري از آلزايمر باشد.
دكتر مايكل اوواديا با انتشار مقاله جديدي در مجله «پلوس وان» خاطرنشان كرد: تركيب CEppt از چوب دارچين گرفته شده و تأثير آن روي موشهاي آزمايشگاهي و مگسهاي ميوه مورد آزمايش قرار گرفت. پس از 4 ماه متخصصان متوجه شدند كه سرعت رشد بيماري آلزايمر در اين جانوران به ميزان قابل توجهي كاهش پيدا كرد. همچنين سطح فعاليت و طول عمر اين حيوانات با گروه كنترل كه سالم بودند مقايسه شد.
به گزارش خبرگزاري يونايتدپرس، پزشكان تاكيد كردند اين يافته بسيار جالب توجه است چون اين تركيب نه تنها نقش بازدارنده در برابر بيماري آلزايمر دارد بلكه يك ماده طبيعي و بدون عوارض جانبي است كه تقريباً تمام افراد ميتوانند از مزاياي آن بهرهمند شوند و هزاران سال است كه انسانها در موارد پزشكي متعدد از آن استفاده ميكنند.
خواص دارچين براي جلوگيري از كپك زدگي
دارچين كه در بسياري از نانها و شيرينيها به عنوان ادويه استفاده ميشود به عنوان ماده ضدكپك در بستهبندي مواد غذايي استفاده خواهد شد. با وجود شيريني و عطر موجود در اين ماده، دارچين ميتواند عامل نابودي ميكروبها شود. اين ماده در مصر باستان در موميايي كردن مورد استفاده قرار ميگرفته است.
با توجه به اين خصوصيت، محققان اسپانيايي از قابليت ضد ميكروبي دارچين براي توليد نوعي بسته بندي ضد كپك استفاده كردهاند. آنها اعلام كردند بر اساس آزمايشهاي به عمل آمده، كاغذي كه داراي 6 درصد از روغن دارچين باشد تا 96 درصد از گسترش كپك در سطح ناني كه از قبل دچار كپكزدگي شده بود، جلوگيري كرده و ميتواند تازگي نان را تا 10 روز حفظ كند.
خواص دارچين براي درمان برفك
نتايج تحقيق انجام شده در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي نشان داده است عصاره آبي دارچين روي قارچ كانديدا آلبيكنس اثر درماني دارد. اين پايان نامه به وسيله فاطمه جسماني و راهنمايي دكتر حميدرضا مقيمي و دكتر حسين وحيدي از اعضاي هيات علمي دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي انجام شده است. قارچ كانديدا آلبيكنس بيماري برفك دهان را توليد ميكند كه در اين تحقيقات، روش نهايي در عصاره گيري روشي مركب از خيساندن و هضم كردن با استفاده از نسبت 4 به 1 آب و گليسيرين به صورت حلال انتخاب شد. نگهداري اين عصاره به مدت 24 ساعت و بيشتر در دماي آزمايشگاه و يخچال توليد رسوب ميكند، اما اين رسوب از اثر ضدقارچي عصاره نميكاهد. اين دهانشويه اثري كاملاً مشابه عصاره دارد و از بو و طعم ملايم دارچين برخوردار است. نتايج اين تحقيق نشان ميدهند عصاره آبي دارچين اثر ضدقارچي دارد.
خواص دارچين براي تسهيل گردش خون
دارچين جريان خون را تسهيل ميكند. جريان خون مناسب نيز باعث اكسيژنرساني مناسب به سلولهاي بدن ميشود. دارچين ناخالصيهاي خون را نيز برطرف ميسازد.
خواص دارچين براي درمان عفونت
به دليل خاصيت ضدقارچ، ضدباكتري، ضدويروس و ضدعفوني بودن دارچين، اين ماده در مورد التيام عفونتهاي خارجي و داخلي بدن موثر است.
خواص دارچين : التيام بخشي
دارچين با داشتن خاصيت التيامبخشي براي متوقف كردن خونريزي استفاده ميشود و به دليل اين خاصيت، در كوتاه كردن دوره درمان و بهبود بيماران كارساز است.
خواص دارچين براي درمان درد
يكي ديگر از فوايد دارچين خاصيت ضدالتهابي آن است. اين ماده مفيد، گرفتگي عضلات را از بين برده و درد ناشي از آن را نيز تسكين ميبخشد، همينطور براي بهبود و آرام كردن سردردهايي كه به دليل سرماخوردگي ايجاد ميشود نيز ميتوان از دارچين استفاده كرد.
خواص دارچين : ضد ديابت
دارچين اين قابليت را دارد كه ميزان قند خون را كنترل كند؛ از اينرو براي افرادي كه مبتلا به ديابت هستند، دارچين مادهاي مفيد است، چرا كه به آنها كمك ميكند تا مقدار كمتري انسولين مصرف كنند. تحقيقات نشان ميدهد كه دارچين به ويژه براي بيماراني كه از ديابت نوع 2 رنج ميبرند بسيار مفيد خواهد بود.
خواص دارچين براي قلب
كلسيم و فيبر موجود در دارچين، بدن را در مقابل بيماريهاي قلبي محافظت ميكند. از اينرو افزودن مقدار كمي دارچين به غذا براي افرادي كه از ناراحتيهاي قلبي و فشارخون بالا رنج ميبرند، مفيد خواهد بود.
خواص دارچين براي روده
دارچين با كمك به افزايش صحت و سلامت روده، ريسك ابتلا به سرطان روده را كاهش ميدهد.
خواص دارچين براي تازگي دهان
دارچين با داشتن خاصيت تازهكنندگي دهان و خوشبو كردن آن، در بسياري از آدامسها نيز به عنوان طعمدهنده به كار ميرود.
خواص دارچين براي رفع سوء هاضمه
دارچين در بسياري از غذاهاي محلي استفاده ميشود زيرا علاوه بر عطر و طعم خوب به درمان سوءهاضمه نيز كمك ميكند. علاوه بر سوءهاضمه، دارچين براي رفع حالت تهوع، استفراغ، دل درد، اسهال و نفخ نيز مفيد است.
خطرات استفاده زياد دارچين
• افرادي كه آلرژي دارند، نبايد از مصرف دارچين در غذاهاي خود پرهيز كنند، زيرا دارچين موجب تشديد آلرژي نمي شود. اما اين نكته را فراموش نكنيد كه اگر شما بسيار زياد از دارچين استفاده كنيد، بايد اثرات بد آن را بپذيريد.
• اثرات مضر مصرف زياد دارچين عبارت است از: التهاب يا ورم كردن پوست، زخم ها و ترك هاي گوشه دهان و همينطور سوزش معده.
• دارچين از لخته شدن خون جلوگيري مي كند، اما زيادي آن در خون باعث بروز مشكلات خوني و گردش خون مي شود، به خصوص اگر با داروهايي كه موجب رقيق شدن خون مي شود(مانند آسپيرين) مصرف شود، مشكلات را دو برابر مي كند.
• مي توانيد دارچين را در چاي يا قهوه خود بريزيد يا روي ماست بپاشيد و يا با پنير نوش جان كنيد و به طور كلي مي توان صدها ماده غذايي را با دارچين طعم دار كرد،مثل حليم ، شله زرد ، خورش قيمه و… .
• مضر براي افراد گرم مزاج بوده و در عين حال مضر مثانه بوده و باعث سردرد مي گردد و براي اصلاح اين عوارض مي توان دارچين را با كتيرا همراه كرد.
خواص روغن دارچين
• خاصيت ضدالتهابي، ضدعفوني كننده و ضداسپاسمي دارد.
• نفخ و يبوست را از بين مي برد.
• با خستگي مفرط، ضعف و افسردگي مقابله مي كند.
• براي سيستم گوارشي مفيد است و با سرماخوردگي و آنفلوآنزا مبارزه مي كند.
• گردش خون را بهبود مي بخشد و به عملكرد مغز نيز كمك مي كند.
• نقش مهمي در مقابله با اختلالات قلبي دارد.
• درد و سفت شدن عضله و مفصل ها را برطرف مي كند.
• سردردهاي ناشي از سرما را تسكين مي دهد.
• با متوقف كردن خون ريزي، به روند بهبود كمك مي كند.
• با دارابودن خاصيت آنتي اكسيداني، ضدميكروبي، ضدالتهابي و ضدتوموري درمان ديگري براي سرطان كلوركتال، ملانوما و لنفوم است.
• از روغن دارچين براي درمان عفونت ها و ناراحتي پوستي از جمله تومورهاي خوش خيم استفاده موضعي مي شود.
خواص دارچين و عسل ، كاهش وزن
مواد طبيعي بسياري براي كاهش وزن در دسترس قرار دارند. با اين حال، به نظر ميرسد كه چاي حاوي عسل و دارچين يكي از دلپذيرترين مواد طبيعي براي كاهش وزن باشد. آيا اين معجون پرانرژي ميتواند به كسي در رسيدن به وزن مناسب كمك كند؟
بسياري از مردم ادعا ميكنند كه نوشيدن 2 بار در روز (صبح و شب) مخلوط عسل و دارچين در كاهش وزن مؤثر است. يك حقيقت علمي براي اين ادعا وجود دارد.
به طور سنتي، از عسل به عنوان ماده اي خواب آور، مسكن گلودرد و حتي التيام بخش زخم استفاده شده است،اما آيا عسل ميتواند به كاهش وزن نيز كمك كند؟
برخي از دانشمندان معتقدند كه عسل ميتواند اين كار را انجام دهد. بديهي است كه اكثر افراد چاق از عارضه مقاومت به انسولين نيز رنج ميبرند. اين عارضه مانع سوخت وساز درست گلوكز ميشود. هنگامي كه چنين شرايطي رخ ميدهد كاهش وزن بسيار دشوار ميشود. برخي مطالعات نشان دادهاند، افرادي كه به مدت 30 روز از مخلوط عسل و دارچين استفاده كردهاند موفق شدهاند سطح مقاومت به انسولين بدن خود را كاهش دهند.
80درصد از مواد تشكيل دهنده عسل را گلوكز و فروكتوز تشكيل ميدهد. گلوكز و فروكتوز عسل مانند ديگر شيرين كننده ها باعث افزايش قندخون نميشوند. به اين ترتيب حساسيت به انسولين كنترل ميشود. هرچه حساسيت سلولها به انسولين بيشتر باشد كمتر امكان دارد كه عارضه مقاومت به انسولين بروز كند. در اين صورت بدن از كارايي بيشتري براي سوزاندن چربي برخوردار ميشود. به نظر ميرسد عسل حتي ميتواند بعضي از علائم مقاومت به انسولين را معكوس كند.
اين در حالي است كه دارچين نيز در رابطه با بيماري ديابت تحت تحقيقات گسترده اي قرار گرفته است.
يك مطالعه پژوهشي آشكار كرده است كه خوردن حتي نصف يك قاشق چايخوري دارچين در روز نيز قادر به كاهش قندخون- بيماران ديابتي كه به طور نامنظم كنترل شده اند- ميشود. مطالعه ديگر روشن كرده است كه اجزاي تشكيل دهنده دارچين ميتوانند باعث كاهش و پيشگيري از مقاومت به انسولين شوند. مركز اشتها در مغز داراي گيرنده هاي انسولين است. هنگامي كه فردي به عارضه مقاومت به انسولين دچار ميشود، بخش عمده انسولين قادر به رسيدن به اين گيرندهها نيست، غده لوزالمعده به توليد بيش از پيش انسولين ادامه ميدهد تا سطح گلوكز خون را پايين نگاه دارد و اين شرايط باعث تداوم پراشتهايي ميشود.
به نظر ميرسد كه مخلوط عسل و دارچين قادر به تعديل برخي از اثرات مقاومت به انسولين است. بيماراني كه اين چاي را نوشيده اند اظهار كم اشتهايي و بي ميلي نسبت به كربوهيدراتها را تجربه كرده اند. مقاومت به انسولين بهطور ويژه در ميان زنان بيشتر است. اضافه كردن عسل و دارچين به رژيم غذايي ميتواند راهي دلپذير براي كنترل اين عارضه و كمك خوبي براي كاهش وزن باشد.
اگرچه دستورالعملهاي بسياري براي تهيه اين چاي وجود دارد، اما دستور اصلي تهيه آن بسيار ساده است :
• يك بخش دارچين به نسبت 2 بخش عسل
• يك فنجان آب داغ روي دارچين بريزيد و نيم ساعت آن را در آب داغ بخيسانيد.
• بعد از سرد شدن مخلوط آب و دارچين، عسل را اضافه كنيد.
• نصف اين چاي را قبل از خواب و باقيمانده آن را صبح بنوشيد.
از آنجايي كه ممكن است اين چاي باعث كاهش قند خون شود، بهتر است بيماران در مورد مصرف آن با پزشك معالج خود مشورت كنند.
خواص دارچين و زنجبيل
طبيعت : دارچين و زنجبيل داراي طبع گرم ميباشد .
خواص :
اين دمنوش داراي خاصيت تسكين دهنده دردهاي مفاصل است.
باعث درمان سوء هاضمه و تسكين درد و نفخ معده و برطرف كننده اسهال مي شود.
اين دمنوش تحريك كننده جريان خون است.
اين دمنوش از ضعف عمومي بدن جلوگيري مي كند.
براي پيشگيري و درمان سرماخوردگي توصيه مي شود.
همچنين اين دمنوش براي تسكين دردهاي دوران قاعدگي مناسب مي باشد.
موارد منع مصرف : مصرف اين دمنوش براي خانم ها در طول دوران بارداري و شيردهي توصيه نمي شود.
طرز تهيه :
يك قاشق غذا خوري پودر زنجبيل يا سه/چهار برش از زنجبيل تازه را به همراه چند چوب دارچين در يك قوري ريخته و دو ليوان بزرگ آب با دماي ۸۰ يا ۱۰۰درجه سانتي گراد به آن اضافه كنيد و اجازه دهيد كه به مدت ۱۵ الي ۲۰ دقيقه دم بكشد. در صورت تمايل مي توانيد از عسل يا نبات براي شيرين كردن آن استفاده كنيد.
- دوشنبه ۱۱ مرداد ۹۵ | ۱۷:۵۹
- ۵ بازديد
- ۰ نظر